Ai privit vreodata un rau?

Incepe ca un firicel de apa. La inceput timid, abia vazut, in umbra. Poate doar picura, insa mai jos capata forte, isi face curaj, si iata-l ca apare. Firicelul se transforma intr-un parau cristalin, curat, sclipitor la lumina soarelui. Si merge mai departe. Traseul sau nu este niciodata unul drept, e sinuos, ocoleste toate obstacolele si totusi isi gaseste intotdeauna drumul. Iar drumul… drumul il face mai puternic. Atat de puternic incat capata puterea – si blandetea – de a depasi orice obstacol din ce in ce mai usor. Se transforma in rau. Sapa in piatra, cateodata se ascunde si creeaza pesteri. Nu stie de ce, dar ceva il trage sa mearga mai departe. Tot mai departe. Pentru el nu exista o finalitate, ci doar o calatorie lunga. Cat de lunga? Nu-l intereseaza. Si raul nostru se intalneste cu alte rauri, pornite la fel in calatoriile lor. Devine mai puternic, mai sigur pe el. Acum nu mai ocoleste obstacolele, le inghite pur si simplu. Trece peste ele fara sa stie.

Cateodata ajunge in impas. Stagneaza, incepe sa se adune intr-un singur loc si atunci devine un lac sau o balta urat mirositoare. O senzatie stranie il cuprinde, simte ca nu este ce ii trebuie, stie ca acest stat fara rost il vlaguieste si totusi este neputincios. Calatoria se opreste, insa doar pentru moment. Nu stie ce este timpul. Pentru el, un moment poate dura oricat. Pentru ca, undeva, candva, va gasi o poarta sa plece mai departe. Tot mai departe. Ceva il trage intr-o directie necunoscuta. A auzit el ca oamenii au numit lucrul acesta “gravitatie”. Irelevant. Inutil. Nu conteaza cum ii spune. Si de la o vreme, raul nostru, ajuns pe nesimtite un fluviu, realizeaza ca nu mai este singur in calatoria sa. Tot mai multe rauri mai mici i se alatura, se unesc… si totusi nu. Dar il transforma, il fac mai puternic, parca il pregatesc pentru ceea ce va urma. Presimte sfarsitul, presimte ca urmeaza sa se intample ceva…

Iar la orizont, se face brusc albastru. Si sus, si jos. Albastru este si in stanga, si in dreapta. Simte un gust nou, nelinistitor. Sarea ii patrunde in toate moleculele, ii provoaca o amorteala placuta. Dar ciudat lucru, exista o liniste cum nu a mai simtit-o vreodata. Se simte acasa. Pentru prima data, nimic nu il trage sa plece mai departe. Aici este printre ai lui, veniti din toate colturile lumii. O mare de foste izvoare, rauri, fluvii si lacuri care toate au acum un nume simplu: apa. A ajuns la esenta fiintei lui. El este apa. A fost intotdeauna apa. Insa tot drumul sau, transformarile prin care a trecut, toate obstacolele pe care le-a traversat in zile, luni, zeci sau mii de ani, toate acestea au fost necesare pentru a intelege de fapt identitatea sa. Ceea ce este acum. Ceea ce a fost de la inceput si ceea ce va fi mereu…

Viata noastra este un rau. Este o calatorie fantastica ce ne duce prin taramuri nebanuite. Apar oameni, situatii, apar obstacole. Uneori traversam locuri dezolante, umbrite, alteori soarele ne incalzeste cu razele lui si ne da energie si viata. Insa nu exista un scop in toate acestea… altul decat sa intelegem cu adevarat cine suntem, din primul moment in care am deschis ochii aici. Cine am fost, cine suntem si cine vom fi mereu. Esenta fiintei noastre, dezbracata de tot ce este adaugat artificial. Eu. Tu. Noi.

LIVE. LOVE. EXPERIMENT.

Am început acest site deoarece știu că uneori ai nevoie de susținere. Alteori de un sfat sau de o perspectivă nouă care să îți aducă rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini. Sper ca articolele mele să îți fie de folos și să te bucuri citindu-le, la fel de mult pe cât mă bucur și eu atunci când le scriu. Iar dacă dorești să lucrăm împreună, vizitează pagina de coaching.