Cele 7 elemente esentiale ale productivitatii

Este ora 5:34. M-am trezit de plăcere, fără vreun ceas, iar ideea acestui articol a venit in primele momente. În casă este liniște, se simte doar un vag parfum de cafea. E iarnă și întuneric. Stau cu laptopul în ceea ce îmi place să numesc colțul meu creativ – acolo scriu și acolo îmi pun ideile în planuri. Dacă nu ți-ai amenajat încă așa ceva în casă, gândește-te să o faci că merită.

Dimineața este un moment bun pentru introspecție. În cele 10 minute cât am mai stat în pat înainte de a mă ridica, m-am gândit la cât de diferit arată lucrurile acum. În urmă cu câțiva ani aș fi privit ceasul și aș fi oftat lung. Iar mă trezesc la ora asta cretină. Iar o să fiu zombie toată ziua. Și am atata treabă! Bleah bleah bleah…  Recunoști personajul?

Garfield Monday

Dar acum nimic nu mai este la fel. Chiar mă bucur când se întâmplă așa, ziua pare mai lungă și am mai mult timp la dispoziție pentru activitățile care îmi plac. Asta e una dintre chei, să fie activități plăcute. Evident, nu sunt toate așa (am de sunat azi 30 de oameni), dar dacă pe majoritatea le faci cu plăcere, e foarte bine.

Ca o mică paranteză am observat o scădere a numărului de ore de somn necesare din momentul în care am devenit 80% raw vegan. Sau mai bine zis, am început să urmez dieta alcalină. Au fost multe schimbări: mai multă energie, mai puține ore de somn, focus mental mai bun. Daca vrei să afli mai multe, poți să îmi citești cartea gratuit, în limba engleză. Vezi sus în meniu, însă după ce ai luat-o nu uita să te întorci la acest articol pentru că lucrurile interesante abia acum încep.

Așadar, cum poți să intri în ceea ce eu numesc High Performance Mode? (HPM – adică să fii productiv)

Iată o listă nu cu 7, ci cu 8 lucruri pe care trebuie să le faci pentru asta.

  1. Ai nevoie de un obiectiv clar, scris. Trebuie să ai o țintă către care te îndrepți, altfel vei naviga în derivă. Obiectivele (goals) nu trăiesc într-un viitor intangibil, ele îți modelează prezentul. Ține minte asta, pentru că nu prea găsești această noțiune. Suntem la începutul lui 2016, dacă nu ți-ai stabilit încă un obiectiv, ar cam fi momentul să o faci.
  2. Odată ce ai obiectivul scris, construiește un plan de acțiune cu toate activitățile pe care trebuie să le faci. Știu, poate fi plictisitor. Știu, poate nu ai încă toate datele. Nu-i nimic. Scrie ce știi acum, planul se poate completa pe parcurs. Important este să îl ai pentru că doar așa îți vei clarifica mintea. O să vezi la ce mă refer când vei lucra la el.
  3. A sosit momentul să îți faci o analiză a obiceiurilor personale. Evaluează-le în contextul planulului și al obiectivului. Spre exemplu, dacă ți-ai propus să înveți o limbă străina dar stai la TV tot timpul liber, ar cam trebui să faci o schimbare. Înțelegi ce vreau să îți zic. Lasă-l pe Capatos, Acces Direct și ceilalți pentru cei care nu au trecut prin punctele 1 și 2. Evident, dau doar un exemplu. Pentru a te evalua, ține o saptămână un jurnal simplu, de tip tabel în care să-ți notezi obiceiurile zilnice. Începând cu a doua săptămână, alege câte un obicei pe care vrei să îl schimbi și înlocuiește-l cu altul care să îți servească scopului. Apropo, vorbesc pe larg și despre asta la seminarul meu de Mecanismele Succesului. Dacă vrei să afli mai multe, click aici.
  4. Liste de activități. Începe să îți faci liste de activități. Fie că folosești o agendă clasică, fie că ai o aplicație pe telefon, nu contează. Alege un mediu care să te stimuleze. Spre exemplu, eu sunt fan agende clasice, carnețele și creioane. Le prefer oricărei aplicații. Folosesc însă și Evernote, calendarul sincronizat între device-uri și o aplicație foarte simplă care-mi permite ca la un touch să notez rapid o idee oriunde aș fi. Ca metodă de lucru, eu stau de obicei în weekend și îmi fac planificarea pentru săptămâna care vine. Apoi, în fiecare seară îmi fac planul detaliat pentru a doua zi. De obicei nu ia mai mult de 10-15 minute însă îmi organizează foarte bine ziua care vine. Am și momente în care din lipsă de timp sau poate de chef câteodată, mai sar planificarea zilnică. Fără excepție, a doua zi se vede. Și nu îmi place ce se vede. În afară de cazul în care a doua zi este vacanță. 🙂
  5. Prioritizarea activităților. Tot ceea ce faci se împarte în activități urgente sau nu, importante sau nu. Spre exemplu, scrierea acestui articol este o activitate importantă dar nu este urgentă. Pentru a fi performant, va trebui să înveți să recunoști unde se încadrează fiecare activitate a ta, în contextul scopului pe care ți l-ai fixat. Planificarea te ajută să ai mai puține activități urgente și importante și e foarte bine așa, deoarece acestea induc stres și afectează ritmul de lucru. Pentru HPM, majoritatea activităților este bine să se încadreze la importante dar nu urgente.
  6. Îți va trebui un sistem de time management. Nu-mi plac majoritatea sistemelor existente deoarece sunt prea complexe și pierzi mai mult timp cu sistemul în sine. Ceea ce folosesc eu este tehnica Pomodoro – foarte simplă și din experiența mea și a clienților mei – foarte eficientă. Îți recomand să o încerci.
  7. Relaxează-te. Nu uita să faci asta. A fi performant nu înseamnă să muncești 18 ore pe zi și să le dormi pe restul. A fi în HPM înseamnă să muncești inteligent și eficient. Deleagă tot ceea ce pot face alții, iar tu concentrează-te pe lucrurile importante. Găsește-ți un hobby dacă nu ai deja unul, ascultă muzică, meditează, ieși cu prietenii, petrece timp cu familia, creează ceva cu mâinile tale. Trebuie să existe un echilibru în toate.
  8. ACȚIONEAZĂ! Fără acțiune nu se va întâmpla nimic. Poți să scrii ce vrei ca obiectiv, dar dacă nu te apuci de treabă, zilnic, susținut, perseverent, degeaba. Altfel tot ce ai scris se cheamă proză. Este nevoie de activitate susținută și întotdeauna i-am admirat pe cei care pot face asta. Indiferent ce fac! Îl admir și pe CEO-ul unei corporații, dar și pe body builder-ul care se duce la sală zi de zi, timp de ani de zile. Amândoi muncesc, amândoi merită să fie respectați pentru asta.

Mai sunt multe de spus, fiecare element din lista de mai sus este un domeniu întreg. În acest articol am sumarizat însă ideile esențiale.

Sfatul meu este să nu pierzi prea mult timp cu studiul lor și să te apuci de treabă cât mai repede. Sunt destul de multe persoane care nu se simt pregătite, care vor să învețe cât mai mult înainte de a pleca la drum. Din ce am văzut, puține ajung să facă ceva concret. Cauza problemei nu este lipsa cunoștințelor ci zona de confort. Schimbarea e grea la început. Dar pe termen lung, e și mai greu să rămâi în același status quo mai ales când simți că nu este ceea ce îți trebuie ție.

Iar în încheiere, o mică perlă de înțelepciune antreprenorială de la Sir Richard Branson, pe care îl urmăresc și admir foarte mult. La un interviu, a fost întrebat care este principala deosebire dintre antreprenorii de succes și ceilalți. Iar răspunsul său a fost următorul: daca au astăzi o idee, a doua zi se apucă de lucru. Poate că nu au toate datele atunci însă încep imediat să acționeze. Iar din experiența sa, cei care au procedat așa au avut succes.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa inveti si mai multe despre productivitate si o multime de alte subiecte interesante, te astept la seminarul Mecanismele Succesului. Click aici pentru detalii.

Am început acest site deoarece știu că uneori ai nevoie de susținere. Alteori de un sfat sau de o perspectivă nouă care să îți aducă rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini. Sper ca articolele mele să îți fie de folos și să te bucuri citindu-le, la fel de mult pe cât mă bucur și eu atunci când le scriu. Iar dacă dorești să lucrăm împreună, vizitează pagina de coaching.