Cuvinte care (ne) dor

Hai să facem un experiment.

Vreau să te gândești la ceva ce nu poate fi redat în cuvinte. Nu mă refer la un sentiment sau la o emoție. Gândește-te la un concept, la o idee, la ceva palpabil.

Ai găsit?

Dacă nu, încearcă să îți imaginezi ceva pentru care nu există cuvânt în limba română.

Cam greu, nu?

S-au făcut studii și s-a ajuns la concluzia că limba vorbită, suma cuvintelor cunoscute, reprezintă granițele ideilor și conceptelor noastre. Pur și simplu nu ne putem extinde dincolo de limba pe care o vorbim (sau de limbile pe care le cunoaștem, dacă știm mai multe).

Pare o idee simplă, însă are consecințe uriașe.

Hai să mai facem un mic exercițiu.

Imaginează-ți că nu există termen pentru lene să zicem. Dacă nu avem cuvântul lene, mai poți fii leneș? În acest caz, poate că vei măsura munca în mai multă sau mai puțină, dar niciodată în deloc. Ai trăi deci într-o lume plină de oameni muncitori.

Reflectează la aceste două idei și observă ce emoții îți trezește fiecare:

Trăiesc într-o țară de leneși.

Trăiesc într-o țară de oameni muncitori.

Care dintre cele două propoziții te motivează mai mult?

Poate părea un exemplu forțat, dar dacă faci acest exercițiu de imaginație vei observa o schimbare de percepție. Momentele în care nu ai chef și te consideri leneș dispar. Dispar și emoțiile negative care se asociază de obicei cu starea de lene (se aplică doar oamenilor responsabili).

Citisem undeva că în Africa, prin anumite triburi, nu există un cuvânt sau un concept care să desemneze ideea de proprietate personală. Dacă te duci să le faci poze cu aparatul tău foto de mii de euro și le zici că e your camera se vor uita nelămuriți la tine. Cum adică e a ta? Totul aparține tuturor, nu?

Limba definește conceptele și ideologia după care trăim.

Ca o paranteză, acesta este unul dintre motivele pentru care este bine să citești cât mai mult și mai ales, din domenii diferite. Este singura metodă de a-ți extinde orizonturile și granițele cunoașterii chiar de la tine de-acasă. Nu neapărat pentru că memorezi ce au scris alții, ci pentru că te ajută să îți formezi propriile idei. E ca mersul la sală dar fără atata efort. 🙂

Nu degeaba se spune că cea mai puternică armă este cuvântul. El are puterea de a materializa gândul, de a lucra direct în țesătura neuronală (și fiecare celulă din corp). Are puterea de a o modela și remodela. Este o relație bidirecțională, gândul și cuvântul influențându-se reciproc.

Ai între 50,000 și 70,000 de gânduri în fiecare zi.

Doar o parte se materializează în cuvinte vorbite. Dar fiecare gând este de fapt un cuvânt mental. Repet, nu vorbim de emoții, e cu totul altceva acolo.

Există și o parte limitativă a cuvântului vorbit. Există o imagine mentală amplă, corespondentă fiecărui cuvânt pe care îl cunoaștem. Aceasta se formează de obicei în primii ani de viață și este influențată de mediu, educație, părinți, profesori și alți factori.

Gândește-te la cuvântul acasă. Ce reprezintă el pentru tine? Casa în care stai? Țara în care locuiești? Casa bunicilor sau a părinților? Locul unde ai copilărit? Când vorbești cu cineva despre acasă, mai mult ca sigur va avea o reprezentare mentală diferită de a ta. Și aici intră partea limitativă. Într-o discuție despre acasă veți ști fiecare despre ce vorbiți, dar nu veți înțelege pe deplin ce înseamnă pentru celălalt.

Să mai zic despre comunicarea între o femeie și un bărbat? Nu zic aici, e material pentru alt articol. 🙂

Acum vreau să te analizezi puțin. Ce cuvinte folosești? Ce cuvinte ar fi bine să uiți? Ca să te ajut puțin, iți voi da o mica listă:

Imposibil
Niciodată nu se va… (întâmpla ceea ce îmi doresc)
Nu pot / nu am
Lipsă
Cretin / Dobitoc / completează tu…
Ură
Gelozie
Invidie
Bârfă
Încerc să…
Bolnav
Neînțeles
Neadaptat
Resemnat (nu este același lucru cu acceptare)

Acestea sunt adevaratele cuvinte care dor. Pe tine te dor, chiar dacă le folosești de multe ori pentru alții. Doar că e o durere pe care nu o simți pe moment, nu e ca atunci când te doare capul. E o durere care se reflectă în diverse domenii ale vieții tale. Lucruri care nu merg cum trebuie, relații eșuate, prietenii care se pierd. Mai continui?

Tratează-i pe alții așa cum vrei să fii tu tratat la rândul tau. Uită cuvintele de mai sus. Caută-le antonimele și folosește-le în loc.

Cheia evoluției personale nu este să înveți mai multe ci să te dezveți de lucrurile care nu îți servesc.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa inveti si mai multe despre cum poți să îți remodelezi sistemul de gândire pentru a realiza tot ce îți dorești, te astept la seminarul Mecanismele Succesului. Click aici pentru detalii.

Am început acest site deoarece știu că uneori ai nevoie de susținere. Alteori de un sfat sau de o perspectivă nouă care să îți aducă rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini. Sper ca articolele mele să îți fie de folos și să te bucuri citindu-le, la fel de mult pe cât mă bucur și eu atunci când le scriu. Iar dacă dorești să lucrăm împreună, vizitează pagina de coaching.