Energia curge de sus in jos

Probabil ca te intrebi ce inseamna titlul de mai sus. Cum adica, energia curge de sus in jos?

Daca ne imaginam energia ca pe o apa, atunci analogia incepe sa faca sens. Orice cascada ar fi o ilustrare perfecta a conceptului. Dar energia nu este apa. Apa incapsuleaza energia. La fel, un copac. Sau chiar tu, care citesti aceste randuri. Tu esti o forma de energie “imbracata” intr-un trup uman.

Esenta oricarui lucru sau fiinte vii este formata din energie. Fie ca vorbim de o piatra, un copac, apa sau de oameni, energia este acea structura subtila pe care atomii se structureaza, ii dau forma si rezistenta. Materia fara energie nu ar putea sa existe. Iar materia este energie la randul ei.

Mai exista un aspect pe care probabil ca il stii deja. Energia este vibratie. Vibratia poate fi mai rapida sau mai lenta, ceea ce in fizica se masoara prin frecventa. Spre exemplu, frecventa de rezonanta Schumann a Pamantului este de 7.83 Hz. Nota LA are 440 Hz, iar telefonul tau functioneaza la frecventa de 2.4 Ghz (adica 2,400,000,000 Hz). Pare mult? La scara universala, este foarte putin.

In fizica exista un principiu foarte important, referitor la transformarea energiei. El spune asa: orice forma de energie care traverseaza un mediu va suferi invariabil o reducere a frecventei sale de vibratie.

Descompunerea luminii folosind prisma optica

Descompunerea luminii

Cel mai simplu exemplu, pe care-l invatam cu totii in scoala, este descompunerea luminii printr-o prisma optica. La un capat al spectrului (frecventa cea mai inalta), avem culoarea violet. La celalalt, rosu (frecventa cea mai joasa). Poate cel mai spectaculos efect al acestei legi este culoarea rosie-portocalie a apusului de soare.

Te-ai intrebat vreodata de ce sunt chakrele colorate exact in ordinea curcubeului, cu violet sus si rosu jos? Energia universala de frecventa inalta intra prin chakra coroana si este ulterior transformata in frecvente din ce in ce mai joase. Este foarte simplu, odata ce am inteles conceptul de transformare a energiei.

Bine, o sa spui acum, toate astea suna frumos dar cu ce ma ajuta pe mine? Cu ce ma ajuta sa am mai mult succes sau sa fiu mai productiv?

Hai sa vedem.

Natura ne ofera cele mai bune exemple de urmat. Principiile naturii sunt simple, intuitive si repetitive. Intre o piatra si un munte nu este practic nicio diferenta. La fel, intre un bonsai si un copac african. Diferenta este data de scala, nu de structura sau functionalitate.

Bonsai
Copac african

Singura diferenta notabila: nu poti creste un copac african in casa.

De multe ori insa, ignoram voit aceste lucruri sau nu le intelegem. Alteori nu gasim timpul necesar pentru a le observa. Sau presupunem ca totul trebuie sa fie complicat. Prea complicat pentru a ne bate capul cu ele.

Cu toate acestea, principiul transformarii energiei poate fi aplicat zilnic de catre fiecare dintre noi.

Iar un punct de pornire foarte bun este sa fim atenti la oamenii de langa noi. Colegi, prieteni, rude si cunostinte. Avem tendinta de a ne inconjura cu oameni de la care avem ceva de invatat, sau ii preferam pe cei care sunt de acord cu noi orice am face?

Tu ce alegi?

In primul caz, chiar daca poate parea inconfortabil la inceput, exista un avantaj personal net. Iesirea din zona de confort este esentiala. Iar in al doilea rand, expunerea la informatii noi, la concepte, la exemple, ofera o noua deschidere. Forteaza o anumita schimbare. Iar schimbarea nu poate curge decat intr-o directie. Inferioritatea se transforma in superioritate – in cel mai semnificativ si bun sens posibil. Dar pentru asta, transferul initial se va face de sus in jos.

Mentoringul functioneaza exact in acelasi mod, doar ca este mai focalizat pe un anumit subiect sau problema.

Al doilea caz implica ceea ce numesc eu “letargie personala”. O perpetuare a unei stari mediocre, din comoditate, ignoranta sau lipsa de interes. Din pacate am intalnit destul de frecvent persoane si chiar manageri care functioneaza astfel. Sunt oameni ale caror decizii influenteaza multe aspecte – de la business pana la vietile unor persoane.

Un manager bun este cel constient de propriile lacune, pe care le compenseaza prin alegerea unei echipe potrivite. Nimeni nu le poate face pe toate bine. Nu este nicio rusine in asta. Iar recunoasterea propriilor slabiciuni este primul pas catre o transformare a lor in puncte forte.

Daca esti manager si citesti acest articol, gandeste-te ce lacune ai. Ce ai facut pana acum pentru a le depasi? Ai o echipa care sa le transforme in puncte forte? Daca nu, incepe de astazi. Vei vedea ca rezultatele iti vor depasi asteptarile.

Stii care este cea mai importanta trasatura a unui manager? Un manager trebuie sa stie sa lucreze cu oameni. Atat. Acesta este jobul tau si nimic mai mult. Iar ca manager, invata sa inveti de la oamenii din echipa ta. Dar nu poti face asta decat intr-un singur caz: daca lucrezi cu oameni mai performanti decat tine exact pe ceea ce tie iti lipseste. Atunci vei fi si tu performant.

Iar cand vei fi performant, energia ta personala va curge de sus in jos. Vei fi si tu, la randul tau, mentorul altora. Si vei face astfel primii pasi catre leadership.

Este foarte simplu.

PS: Nu trebuie sa fii neaparat manager ca sa aplici tot ce am scris aici.

Am început acest site deoarece știu că uneori ai nevoie de susținere. Alteori de un sfat sau de o perspectivă nouă care să îți aducă rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini. Sper ca articolele mele să îți fie de folos și să te bucuri citindu-le, la fel de mult pe cât mă bucur și eu atunci când le scriu. Iar dacă dorești să lucrăm împreună, vizitează pagina de coaching.