Libertatea se măsoară în numărul alegerilor pe care le poți face

Iată un cuvânt extrem de vehiculat: libertatea. Dar ce este ea de fapt?

O considerăm ca fiind ceva normal, parte din viața de zi cu zi. Abia atunci când nu o avem, îi simțim acut lipsa. Și aici vorbesc de orice fel de libertate, de la lipsa controlului asupra propriului program în decursul unei zile, până la cazuri cu adevarat grave.

Culmea, deși absolut toată lumea este conștientă de importanța de a fi liber, foarte puțini știu să-și folosească libertatea. Sau, mai bine zis, să se bucure de ea.

Tu când te-ai simțit ultima dată liber cu adevărat? Reflectează puțin.

Ce ai ales atunci? Ai făcut ceea ce ți-ai dorit sau ceea ce se presupune că trebuia să faci?

Știi de ce iubim cu toții vacanțele? Pentru că te trezești dimineața și nu trebuie să faci nimic. ALEGI ce să faci. Ai o multitudine de opțiuni: poate că vrei să vezi un răsărit de soare la mare. Și o să te trezești la ora 5 am deși în restul anului urăști să te trezesti devreme pentru job.

Suma alegerilor pe care le poți face la un moment dat îți determină de fapt libertatea. Iată câteva exemple:

  1. Îți urăști locul de muncă, însă nu poți pleca pentru că ai un credit și consideri ca este greu să te angajezi în altă parte.
  2. Te-ai căsătorit cu o persoană pentru ca așa au zis părinții că este mai bine, deși în sinea ta nu ești de acord.
  3. Ai da orice să dormi toată ziua, însă te așteaptă vraful de proiecte la muncă.

În cazurile de mai sus, alegerile sunt destul de limitate. Poți să te consideri liber?

Cu toate acestea, trăim într-o societate liberă, în care acest drept este respectat și garantat prin Constituție. Dar în același timp, avem libertatea de a nu fi liberi. Mulți aleg asta, voluntar sau involuntar. Ce-i drept, a fi liber vine cu anumite responsabilități. Vine cu asumarea propriilor decizii. Vine cu riscuri. Dar vine și cu recompense majore.

Astfel, suntem suma propriilor alegeri.

Libertatea individuală se măsoară în numărul alegerilor disponibile.

Dar cum putem fi mai liberi?

Există două variante:

  1. Ne schimbăm paradigmele astfel încât să ne găsim libertatea într-un cadru dat
  2. Schimbăm cadrul real în care am evoluat până acum.

În primul caz, îți recomand să vezi filmul The Hurricane cu Denzel Washington care ilustrează perfect cum îți poți găsi libertatea într-un sistem dat, asupra căruia nu ai niciun control. Următorul citat definește însăși esența filmului:

It came to me as kind of a revelation…
that my own freedom lay in not wanting…
or needing anything of which they could deprive me.
If punishment consisted of being locked in your cell,
then by simply choosing to never leave my cell,
I deprived them of that weapon.
I would not work in their shops. I would not eat their food. I began to study.

Recomand totuși să nu se meargă pe această variantă decât în situații cu adevărat problematice.

Mult mai bine este să ne schimbăm cadrul în care am evoluat până acum.

O alegere nu este altceva decât o decizie. Pentru a produce efecte, decizia trebuie neapărat pusă în practică, altfel nu are nicio valoare. Iar orice decizie presupune un preț de plată.

Rolul tău este să identifici decizia care te salvează dintr-o situație nedorită, să evaluezi riscurile și prețul, apoi să o pui în practică sau nu. Revenind la exemplele de mai sus:

  1. Care sunt riscurile? Să rămâi fără o sursă de venit. Deci: pui bani deoparte pentru o perioadă, investești în propria pregătire astfel încât să devii atractiv pentru angajatori, înveți să îți faci un CV ca la carte și… pleci.
  2. Ce înseamnă un divorț? Stres, nervi, discuții cu familia. Ce înseamnă să rămâi în relație? O viață nefericită. Merită să îți sacrifici câteva luni din viață pentru a ieși din mariaj? Tu decizi.
  3. Ai ales să fii responsabil în carieră. Lipsa somnului este prețul pe care îl plătești astăzi. Evaluează-te și vezi de fapt ce îți dorești.

Toate deciziile se bazează pe valorile personale, despre care voi vorbi într-un alt articol.

Până atunci, nu uita un lucru. Ești singurul / singura care își stabilește limitele libertății. Și singurul care poate decide pentru propria viață. Începe să faci alegerile de astăzi, timpul este o resursă limitată.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa inveti si mai multe despre valori personale, decizii si o multime de alte subiecte interesante, te astept la seminarul Mecanismele Succesului. Click aici pentru detalii.

Am început acest site deoarece știu că uneori ai nevoie de susținere. Alteori de un sfat sau de o perspectivă nouă care să îți aducă rezolvarea unei probleme pe care o întâmpini. Sper ca articolele mele să îți fie de folos și să te bucuri citindu-le, la fel de mult pe cât mă bucur și eu atunci când le scriu. Iar dacă dorești să lucrăm împreună, vizitează pagina de coaching.